Umwelt

W imieniu grupy obywateli Bułgarii i Rumunii oraz organizacji pozarządowych, w sprawie obaw dotyczących bezpieczeństwa repozytorium odpadów promieniotwórczych w Bułgarii

E. P.
  1. Launched February 2020

Składający petycję wyrażają obawy dotyczące bezpieczeństwa w związku z budową krajowego repozytorium odpadów promieniotwórczych o niskim poziomie radioaktywności i średnioaktywnych w Radianie w Bułgarii, bardzo blisko Dunaju i granicy z Rumunią. Twierdzą oni, że budowa spowoduje zanieczyszczenie wód podziemnych odpadami promieniotwórczymi, zaś okres połowicznego rozpadu części tych odpadów wynosi kilkaset tysięcy, a nawet kilkadziesiąt milionów lat. Składający petycję zwracają uwagę na kwestie prawne związane z oceną oddziaływania na środowisko i twierdzą, że ilość odpadów promieniotwórczych, która ma być składowana w Radianie, znacznie przekroczy szacunkowe dane dla obecnego przedsięwzięcia. Zarzucają oni naruszenie konwencji z Aarhus i Espoo oraz apelują o wstrzymanie finansowania tego przedsięwzięcia.

Thank you for your support, E. P.