Umwelt

O pomislekih glede varnosti odlagališča radioaktivnih odpadkov v Bolgariji ,

E. P.
  1. Launched February 2020

Vlagatelji peticije izražajo pomisleke glede varnosti izgradnje nacionalnega odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke na lokaciji Radiana v Bolgariji, ki je v neposredni bližini reke Donave in meje z Romunijo. Trdijo, da bo pri izgradnji prišlo do kontaminacije podzemne vode z radioaktivnimi odpadki, pri čemer imajo nekateri od teh razpolovno dobo več sto tisoč in celo več deset milijonov let. Vlagatelji peticije opozarjajo na pravna vprašanja v zvezi s presojo vplivov na okolje in trdijo, da bo količina radioaktivnih odpadkov, odloženih na lokaciji Radiana, bistveno presegla ocene projekta v sedanji obliki. Sklicujejo se na domnevne kršitve Aarhuške konvencije in Konvencije iz Espooja ter pozivajo k zaustavitvi financiranja tega projekta.

Thank you for your support, E. P.