Umwelt

U ime skupine bugarskih i rumunjskih državljana i nevladinih organizacija, o zabrinutosti za sigurnost zbog odlagališta radioaktivnog otpada u Bugarskoj

E. P.
  1. Launched February 2020

Podnositelji predstavke ističu da su zabrinuti za sigurnost zbog izgradnje nacionalnog odlagališta radioaktivnog otpada niske i srednje razine u mjestu Radiana u Bugarskoj, vrlo blizu rijeke Dunava i granice s Rumunjskom. Tvrde da će izgradnja tog odlagališta dovesti do kontaminacije podzemnih voda radioaktivnim otpadom, među kojim postoji otpad s vremenom poluraspada od nekoliko stotina tisuća, pa čak i nekoliko desetaka milijuna godina. Podnositelji predstavke ističu pravna pitanja u pogledu procjene učinka na okoliš te tvrde da će količina radioaktivnog otpada koju bi trebalo deponirati u mjestu Radiana uvelike premašiti procjene u okviru trenutačnog projekta. Ukazuju na to da je posrijedi kršenje Konvencije iz Espooa i Aarhuške konvencije te traže da se obustavi financiranje tog projekta.

Thank you for your support, E. P.