Umwelt

от името на група български и румънски граждани и неправителствени организации, относно опасения за безопасността по отношение на хранилищата за радиоактивни отпадъци в България

E. P.
  1. Launched February 2020

Вносителите на петицията изразяват загриженост за безопасността по отношение на изграждането на национално хранилище за съхранение на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци в Радиана, България, съвсем близо до река Дунав и границата с Румъния. Те твърдят, че строежът ще замърси подпочвените води с радиоактивни отпадъци, някои от които имат период на полуразпад от няколкостотин и дори десетки милиони години. Вносителите на петицията подчертават правните проблеми с оценката на въздействието върху околната среда и твърдят, че количеството на радиоактивни отпадъци, което ще бъде складирано в Радиана, далеч ще превиши прогнозите на настоящия проект. Те твърдят, че са нарушени Конвенциите от Орхус и Еспо и призовават за спиране на финансирането на този проект.

Thank you for your support, E. P.