Umwelt

V mene skupiny bulharských a rumunských občanov a mimovládnych organizácií, o bezpečnostných obavách týkajúcich sa úložiska rádioaktívneho odpadu v Bulharsku

E. P.
  1. Launched February 2020

Predkladatelia petície vyjadrujú obavy o bezpečnosť, pokiaľ ide o výstavbu národného úložiska rádioaktívneho odpadu s nízkou a strednou úrovňou rádioaktivity v bulharskej Radiane v blízkosti Dunaja a hraníc s Rumunskom. Tvrdia, že výstavba bude kontaminovať podzemné vody rádioaktívnymi odpadmi, z ktorých niektoré majú polčas rozpadu niekoľko stotisíc a dokonca niekoľko desiatok miliónov rokov. Predkladatelia petície upozorňujú na právne otázky súvisiace s posúdením vplyvu na životné prostredie a tvrdia, že množstvo rádioaktívneho odpadu, ktorý sa má uložiť v Radiane, bude výrazne presahovať odhady tohto projektu. Tvrdia, že došlo k porušeniu Aarhuského dohovoru a Dohovoru z Espoo, a požadujú zastavenie financovania projektu.

Thank you for your support, E. P.