Environment

Jménem skupiny bulharských a rumunských občanů a nevládních organizací ve věci otázek bezpečnosti týkajících se úložiště radioaktivního odpadu v Bulharsku

Petitioner
7 supporters 7 in European Union

Collection finished

7 supporters 7 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Předkladatelé petice mají obavy ohledně bezpečnosti, pokud jde o výstavbu vnitrostátního úložiště radioaktivního odpadu s nízkou a průměrnou úrovní radioaktivity v obci Radiana v Bulharsku, která se nachází v blízkosti řeky Dunaje a hranice s Rumunskem. Tvrdí, že výstavba bude kontaminovat podzemní vody radioaktivním odpadem, z nichž některý má poločas rozpadu několik stovek tisíc a dokonce několik desítek milionů let. Předkladatelé petice upozorňují na právní otázky spojené s posuzováním vlivů na životní prostředí a tvrdí, že množství radioaktivního odpadu, které má být v Radianě uloženo, zdaleka překročí odhady stávajícího projektu. Tvrdí, že jde o porušení Aarhuské úmluvy a úmluvy z Espoo a vyžadují zastavení financování tohoto projektu.

Link to the petition

Image with QR code