Bauvorhaben

W imieniu GreenSando, w sprawie wniosku o zakończenie nadmiernego użytkowania gruntów na południu Mediolanu

GreenSando
  1. Launched 05/06/2020
  2. Time remaining 10 months

Składający petycję twierdzi, że zgodnie z bazą danych dotyczącą użytkowania gruntów rolnych i terenów leśnych powierzchnia obszarów zabudowanych w San Donato Milanese wzrosła z 93 do 688 ha w latach 1954–2015, podczas gdy powierzchnia gruntów rolnych zmniejszyła się z 1 147 do 475 ha. Potępia on zmiany planów zagospodarowania przestrzennego, które jego zdaniem są błędnie opisane jako pociągające za sobą „zerowe użytkowanie gruntów”, ponieważ w rzeczywistości obejmują one istotne działania na rzecz ekspansji miejskiej. Składający petycję twierdzi w szczególności, że w San Donato Milanese zagrożone są cztery tereny zieleni, w przypadku których zawarto umowy umożliwiające zabudowę, co doprowadziłoby do zniszczenia hektarów zdrowej gleby. W związku z tym składający petycję uważa, że inicjatywy te są sprzeczne z komunikatem Komisji „Plan działania na rzecz zasobooszczędnej Europy”, w którym określono cel polegający na zmniejszeniu do zera użytkowania gruntów w UE do 2050 r. Wreszcie składający petycję wzywa do interwencji Parlamentu Europejskiego, aby zapobiec przeprowadzeniu planowanych prac i zapewnić trwałą ochronę pozostałych gruntów.

Thank you for your support, GreenSando