Umwelt

S 531 potpisom o ekološkoj katastrofi uzrokovanoj rudarenjem ugljena u istočnoj Wielkopolskoj

Józef Drzazgowski
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Podnositelj predstavke zastupa stanovnike općina na granici regija Wielkopolska i Kujaway koji upozoravaju na prijetnju koju u toj regiji predstavljaju rudnici lignita više od 10 godina. Godine 2008. Komisiji je podnesena pritužba o nepropisno provedenoj procjeni utjecaja na okoliš. Poziva poljske vlade da se pridržavaju propisa o zaštiti okoliša, npr. u slučaju jezera Gopło; jedan od rudnika djeluje bez važećih vodnih dozvola, a aktivni rudnici imaju sve negativniji utjecaj na okoliš. Hidrološki uvjeti, vodni resursi i kvaliteta vode pogoršavaju se, a brojna zaštićena područja iz mreže NATURA 2000 ugrožena su Direktivom o pticama i Direktivom o staništima. Suša i onečišćenje teškim metalima nisu jedini učinci tog opsežnog iskorištavanja lignita. Nadalje, unatoč prosvjedima u zajednici, vađenje lignita i dalje je prioritet poljske vlade, unatoč šteti i gubicima za građane i okoliš, a programima prostornog planiranja koje su uvele središnje i lokalne vlasti smanjuje se uloga i sposobnost lokalnih zajednica da sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na prostorno planiranje i rudarske aktivnosti u regiji.

Thank you for your support, Józef Drzazgowski
pro