Handelspolitik

представляваща Съюза на европейските производители на зелена енергия (UEGEP), относно предполагаемо нарушаване на правилата за конкуренцията на българския енергиен пазар

Union of European Producers of Green Energy (UEGEP)
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Вносителят на петицията твърди, че има три български дружества за енергоразпределение, на които се позволява да оперират с господстващо положение. От една страна, тя твърди, че те купуват енергия от 273 производители на енергия от възобновяеми източници в рамките на програмата за развитие на селските райони на по-ниска цена от тази, която би трябвало да заплатят съгласно договорните си задължения. От друга страна, тя твърди, че една и съща енергоразпределителна компания купува енергия от дружества, които са се ползвали от национално финансиране и финансиране от ЕС на цена, по-висока от предвидената от закона. Тя твърди, че горепосочените практики представляват нарушение на Закона за защита на конкуренцията в България, както и на член 106, пар. 1 и член 102 от ДФЕС.

Thank you for your support, Union of European Producers of Green Energy (UEGEP)
pro

contra