Umwelt

подкрепена от 14484 подписа, относно издаването на разрешителни за строеж по крайбрежието на Черно море в България, за които се твърди, че водят до застрашаване на защитените зони

Валери Стойков
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Вносителят на петицията твърди, че издаването на разрешителни за строеж за голям предприемачески проект по крайбрежната ивица на Черно море (Иракли, Свети Константин и Елена, Градина, Алепу, Арапя, Корал, Синеморец, Силистар) е незаконно съгласно настоящия регулаторен режим. През 2003 г., по заповед на Министерството на околната среда и водите, Министерството на околната среда и водите е престанало да определя защитените зони и това се е превърнало един от начините за улесняване на промяната на статута на земята и за улесняване на последващите спекулативни операции на територията на бреговата линия. Планираното строителство попада в две защитени зони, а именно „Натура 2000“ и „Комплекс Ропотамо“, които представляват уникално местообитание за прелетни птици и много редки растителни видове. Според вносителя на петицията това развитие по протежение на черноморското крайбрежие на България е несъвместимо с изискванията на Европейския съюз и представлява явно нарушение на директивите в областта на околната среда (Директива 92/43/ЕИО за местообитанията); Директива за птиците (2009/147/ЕО); Директива за оценка на въздействието върху околната среда (2011/92/ЕС); Директива за стратегическата екологична оценка (2001/42/ЕО)).

Thank you for your support, Валери Стойков