Umwelt

S 14484 priložena potpisa, o izdavanju građevinskih dozvola za gradnju duž obale Crnog mora u Bugarskoj, čime se navodno ugrožavaju zaštićena područja

Валери Стойков
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Podnositelj predstavke tvrdi da je izdavanje građevinskih dozvola za veliki poduzetnički projekt na obali Crnog mora (Irakli, Sv. Konstantin i Elena, Gradina, Alepu, Arapia, Coral, Sinemorets, Silistar) nezakonito prema trenutačnom regulatornom sustavu. Po nalogu Ministarstva okoliša i voda oznaka zaštićenih područja tog ministarstva uklonjena je 2003. te je to postao jedan od načina kojim bi se olakšala promjena statusa zemljišta i naknadne špekulativne transakcije na teritoriju obale. Planirana gradnja obuhvaća dva zaštićena područja, područje Natura 2000 i Ropotamo Complex, koja su jedinstveno stanište ptica selica i veoma rijetkih biljnih vrsta. Po mišljenju podnositelja predstavke ta je gradnja duž obale Crnog mora u Bugarskoj u suprotnosti sa zahtjevima Europske unije te se njome očito krše direktive o okolišu (Direktiva o staništima (92/43/EEZ); Direktiva o pticama (2009/147/EZ); Direktiva o procjeni učinaka na okoliš (2011/92/EU); Direktiva o strateškoj procjeni učinaka na okoliš (2001/42/EZ)).

Thank you for your support, Валери Стойков