Umwelt

So 14 484 podpismi, o vydávaní stavebných povolení na stavby pozdĺž pobrežia Čierneho mora v Bulharsku, ktoré údajne ohrozujú chránené oblasti

Валери Стойков
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Predkladateľ petície tvrdí, že vydávanie stavebných povolení na hlavný podnikateľský projekt na pobreží Čierneho mora (Irakli, Sv. Konstantin a Elena, Gradina, Alepu, Arapia, Coral, Sinemores, Silistar) je v súčasnom regulačnom režime nezákonné. V roku 2003 sa uznesením ministerstva životného prostredia a vôd zrušilo označenie chránených oblastí tohto ministerstva, a stalo sa to jedným zo spôsobov, ako uľahčiť zmenu štatútu pôdy a následné špekulatívne transakcie na území pozdĺž pobrežia. Plánované stavby sa majú uskutočniť v dvoch chránených oblastiach, a to Natura 2000 a Komplex Ropotamo, ktoré sú jedinečným biotopom pre sťahovavé vtáky a veľmi vzácne druhy rastlín. Podľa názoru predkladateľa petície je táto činnosť pozdĺž pobrežia Čierneho mora v Bulharsku nezlučiteľná s požiadavkami Európskej únie a zjavným porušením smerníc o ochrane životného prostredia (smernica 92/43/EHS o biotopoch, smernica 2009/147/ES o vtáctve, smernica 2011/92/EÚ o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, smernica 2001/42/ES o strategickom environmentálnom hodnotení).

Thank you for your support, Валери Стойков