Par bērna audzināšanas periodu citās dalībvalstīs ņemšanu vērā saskaņā ar Eiropas Savienības Tiesas spriedumu Reichel-Albert lietā

Petitioner
0 supporters 0 in European Union

Collection finished

0 supporters 0 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Lūgumraksta iesniedzējs vērš uzmanību uz jautājumu par bērna audzināšanas perioda citās dalībvalstīs ņemšanu vērā. Saskaņā ar Regulas (EK) Nr. 987/2009 44. panta 2. un 3. punktu dalībvalstij, kurā attiecīgā persona iepriekš ir strādājusi algotu darbu, ir pienākums ņemt vērā bērna audzināšanas periodu. Sprieduma Reichel-Albert lietā (C-522/10) 32. punktā Eiropas Savienības Tiesa (EST) noteica, ka joprojām ir piemērojamas tās dalībvalsts tiesību normas, kuras tiesībām attiecīgā persona bija pakļauta bērna piedzimšanas brīdī. Šajā lietā tā nebija Reichel-Albert dzīvesvietas dalībvalsts. Līdz ar to nepārprotami piemērojami bija arī Regulas (EK) Nr. 883/2004 II sadaļas noteikumi par personām, kas nav iesaistītas algotā darbā.

Lūgumraksta iesniedzējs apgalvo, ka EST sprieduma lietā C-388/09 73. punktā apstiprināja principu par tiesībām uz labuma saņemšanu no (monetārām) iemaksām. Tāpēc tas būtu jāattiecina arī uz bērna audzināšanu un citādiem ieguldījumiem kopumā. Līdz ar to atbildība būtu jāuzņemas dalībvalstij, kura principā gūst labumu no bērna audzināšanas. Turklāt būtu vajadzīgi īpaši noteikumi gadījumiem, kad bērna piedzimšanas (vai adopcijas) brīdī jurisdikcija nav bijusi nevieni dalībvalstij.

Link to the petition

Image with QR code