Koniec zwolnienia od podatku za paliwo lotnicze w Europie

Timothée Niels Pierre Jacques GALVAIRE
Komisja Europejska
Collection finished
  1. Launched May 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

This is an European Citizens' Initiative.

forwarding

Wzywamy Komisję Europejską do zaproponowania państwom członkowskim wprowadzenia podatku od paliwa lotniczego (nafty). Sektor lotnictwa korzysta z ulg podatkowych, mimo że jest jednym z najszybciej rozwijających się źródeł emisji gazów cieplarnianych. Chociaż bardziej ekologiczne alternatywy dla lotnictwa podlegają wysokim podatkom, przemysł lotniczy korzysta z wielu niesprawiedliwych zwolnień podatkowych. Paliwo lotnicze nadal jest w Europie nieopodatkowane, a kraje UE nie nakładają podatku VAT na bilety lotnicze. To sprawia, że lotnictwo staje się coraz atrakcyjniejszym środkiem transportu, choć powoduje najwięcej emisji. Opodatkowanie paliwa lotniczego umożliwiłoby UE radykalne zwiększenie nakładów na bardziej ekologiczne formy transportu, ponieważ transport jest najszybciej rozwijającym się sektorem emisji gazów cieplarnianych.

Thank you for your support, Timothée Niels Pierre Jacques GALVAIRE

openPetition international