Außenpolitik

1. Launched May 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Po druhé světové válce bylo přibližně 13.000 tun bojových chemických látek vyhozeno do Baltského moře. Podle názoru předkladatele jsou v moři od té doby obsaženy vysoce toxické látky, které ohrožují pobaltské státy a všechny mořské druhy. Předkladatel petice odkazuje na odborníky, kteří tvrdí, že Baltské moře se může kdykoliv proměnit v další Černobyl. Dále vysvětluje, že kov v mořské vodě koroduje a proto jedovaté chemikálie ohrožují životy lidí. Stabilní sloučeniny toxických látek v lidském těle mohou vést k nebezpečnějšímu efektu, než je radiace. Mnohé části Baltského moře jsou tradičními rybolovnými oblastmi a miliony tun ryb mohou případně obsahovat jedovaté chemikálie. Předkladatel petice jmenuje jako jednu z možností zapouzdření zbraní a zároveň věří, že toto nemůže být provedeno jednotlivými zeměmi; podvodní chemické arzenály ohrožují všechny země v Pobaltí. Předkladatel má za to, že vyčištění evropských vod musí být provedeno za podpory celé EU. Vyzývá EU, aby poskytla naléhavou finanční pomoc pro dekontaminaci Baltského moře v duchu Pařížské dohody a priorit Evropské komise.

openPetition international