Außenpolitik

W imieniu SDK Dzimtene, w sprawie oczyszczenia Morza Bałtyckiego z broni chemicznej

SDK Dzimtene
  1. Launched May 2020
  2. Time remaining 7 months

Po II wojnie światowej około 13 000 ton chemicznych środków bojowych zostało zrzuconych do Morza Bałtyckiego. Zdaniem składającego petycję od tego czasu w Bałtyku znajdują się wysoce toksyczne substancje, które stanowią zagrożenie dla krajów bałtyckich i wszystkich gatunków morskich. Składający petycję powołuje się na opinię ekspertów, którzy zwracają uwagę na fakt, że w każdej chwili Morze Bałtyckie może zmienić się w kolejny Czarnobyl. Wyjaśnia ponadto, że metal w wodzie morskiej koroduje, a trujące chemikalia zagrażają życiu ludzi. Trwałe związki toksycznych substancji w organizmie człowieka mogą powodować bardziej niebezpieczne skutki niż promieniowanie. Wiele obszarów Morza Bałtyckiego to tradycyjne łowiska, a miliony ton ryb mogą ostatecznie zawierać trujące chemikalia. Jako jedną z opcji składający petycję wymienia zabezpieczenie tej broni, a jednocześnie uważa, że nie mogą tego dokonać tylko poszczególne kraje; podwodne arsenały chemiczne zagrażają wszystkim krajom regionu bałtyckiego. Składający petycję uważa, że oczyszczanie wód europejskich wymaga wsparcia całej UE. Wzywa UE do pilnego zapewnienia środków na odkażanie Morza Bałtyckiego w duchu porozumienia paryskiego i priorytetów Komisji Europejskiej.

Thank you for your support, SDK Dzimtene

openPetition international