Außenpolitik

от името на SDK Dzimtene, относно изчистването на Балтийско море от химични оръжия

SDK Dzimtene
  1. Launched 20/05/2020
  2. Time remaining 9 months

След Втората световна война приблизително 13 000 тона химични вещества са били изхвърлени в Балтийско море. Според вносителя на петицията оттогава има наличие на силно токсични вещества в морето, които застрашават балтийските държави и всички морски видове. Вносителят на петицията се позовава на експерти, които твърдят, че Балтийско море всеки момент може да се превърне в следващия Чернобил. Вносителят подчертава също, че металът корозира в морската вода и вследствие на това химикалите застрашават живота на хората. Стабилните съединения на токсични вещества в човешкото тяло могат да доведат до по-опасни последици от тези на радиацията. Много области на Балтийско море са традиционни риболовни зони и може да се окаже, че милиони тонове риба съдържат отровни химикали. Вносителят на петицията предлага капсуловането на тези оръжия като една възможност, като същевременно вярва, че това не може да бъде постигнато самостоятелно от отделните държави, подводният химически арсенал заплашва всички държави в Балтийския регион. Вносителят на петицията смята, че изчистването на европейските води трябва да се подкрепи от целия ЕС. Той призовава ЕС да предостави спешно финансиране за деконтаминацията на Балтийско море в духа на Парижкото споразумение и на Европейската комисия.

Thank you for your support, SDK Dzimtene