Außenpolitik

SDK Dzimtene
  1. Launched May 2020
  2. Time remaining 7 months

Po druhej svetovej vojne bolo do Baltského mora vysypaných približne 13,000 ton bojových otravných látok. Podľa predkladateľa petície sa odvtedy v mori nachádzajú vysoko toxické látky, ktoré ohrozujú pobaltské krajiny a všetky morské druhy. Predkladateľ sa odvoláva na odborníkov, ktorí upozorňujú na to, že Baltské more sa môže kedykoľvek zmeniť na ďalší Černobyľ. Ďalej vysvetľuje, že kov v morskej vode hrdzavie a jedovaté chemické látky preto ohrozujú životy ľudí. Stabilné zlúčeniny toxických látok v ľudskom tele môžu mať nebezpečnejšie účinky než žiarenie. Mnohé oblasti Baltského mora sú tradičnými rybolovnými oblasťami a milióny ton rýb môžu byť nakoniec kontaminované jedovatými chemikáliami. Predkladateľ petície uvádza, že možným riešením by bolo zapuzdrenie týchto zbraní, zároveň sa však domnieva, že to nemôžu zrealizovať jednotlivé krajiny, pretože chemický arzenál pod vodou ohrozuje všetky krajiny v baltskom regióne. Je presvedčený, že očistenie európskych vôd musí podporiť celá EÚ. Vyzýva EÚ, aby bezodkladne poskytla finančné prostriedky na dekontamináciu Baltského mora v duchu Parížskej dohody a priorít Európskej komisie.

Thank you for your support, SDK Dzimtene

openPetition international