Außenpolitik

Balti-tenger vegyi fegyverektől való megtisztításáról

SDK Dzimtene
  1. Launched 20/05/2020
  2. Time remaining 9 months

A II. világháborút követően körülbelül 13 000 tonna vegyi harcanyagot dobtak a Balti-tengerbe. A petíció benyújtója szerint azóta rendkívül mérgező anyagok vannak jelen a tengerben, amelyek veszélyeztetik a balti országokat és valamennyi tengeri fajt. A petíció benyújtója szakértőkre hivatkozik, akik rámutatnak, hogy a Balti-tenger bármikor egy újabb Csernobillá válhat. Kifejti továbbá, hogy a tengervizekben található fémek korrodálódnak, és ezért a mérgező vegyi anyagok veszélyeztetik az emberek életét. A mérgező anyagok stabil vegyületei az emberi szervezetben a sugárzásnál veszélyesebb hatásokhoz vezethetnek. A Balti-tenger számos területe hagyományos halászterület, és akár több millió tonna hal is tartalmazhat mérgező vegyi anyagokat. A petíció benyújtója ezeknek a fegyvereknek a betokozását lehetőségként említi, ugyanakkor úgy véli, hogy ezt az országok egyenként nem tudják megtenni; a víz alatti vegyi arzenálok a balti régió valamennyi országát fenyegetik. A petíció benyújtója úgy véli, hogy az európai vizek megtisztításához az egész EU támogatására szükség van. Arra kéri az EU-t, hogy a Párizsi Megállapodás és az Európai Bizottság prioritásai szellemében sürgősen biztosítson finanszírozást a Balti-tenger szennyezésmentesítéséhez.

Thank you for your support, SDK Dzimtene