Außenpolitik

Dėl Baltijos jūros valymo nuo cheminių ginklų, kurią AB „Dzimtene“ vardu pateikė Latvijos pilietis Jānis Kuzins

SDK Dzimtene
  1. Launched 20/05/2020
  2. Time remaining 9 months

Po Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūroje buvo išmesta apie 13.000 tonų kovinių cheminių medžiagų. Pasak peticijos pateikėjo, nuo to laiko jūroje yra labai nuodingų medžiagų, kurios kelia pavojų Baltijos šalims ir visiems jūrų gyvūnams. Peticijos pateikėjas nurodo ekspertus, kurie teigia, kad Baltijos jūra bet kuriuo metu gali tapti antruoju Černobyliu. Jis taip pat aiškina, kad jūros vandenyje esantis metalas rūdija, o nuodingos cheminės medžiagos kelia pavojų žmonių gyvybei. Stabilūs toksinių medžiagų junginiai žmogaus organizme gali kelti daugiau pavojaus, nei spinduliavimas. Daugelis Baltijos jūros zonų yra tradiciniai žvejybos plotai, o milijonai tonų žuvų gali savyje turėti nuodingų cheminių medžiagų. Peticijos pateikėjas kaip vieną iš galimybių nurodo šių ginklų užsandarinimą, tačiau tuo pačiu metu mano, kad pavieniui šalys to negali padaryti. Po vandeniu esantys cheminiai arsenalai kelia grėsmę visoms Baltijos jūros regiono šalims. Peticijos pateikėjas mano, kad Europos vandenų valymui reikalinga visos ES parama. Jis ragina ES skubiai finansuoti Baltijos jūros išvalymą, laikantis Paryžiaus susitarimo ir Europos Komisijos prioritetų.

Thank you for your support, SDK Dzimtene