Verwaltung

By Nico Semsrott (German) on renaming the European Parliament Plenary Room in Brussels and establishing the European Parliament’s single seat in Brussels

European Parliament
17.333 Supporters 17.333 in Europäische Union
Collection finished
  1. Launched February 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Podnositelj predstavke opisuje kako je Europski parlament na početku svojeg rada u 50-im godinama prošlog stoljeća koristio zgradu Vijeća Europe u Strasbourgu i kako se kasnije odlučio za vlastitu zgradu u Bruxellesu. Međutim putovanje između Bruxellesa i Strasbourga i dalje se nastavilo jer su se države članice dogovorile i Ugovorima (Protokol br. 6.) utvrdile sljedeće: „Sjedište je Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje se održava 12 mjesečnih plenarnih sjednica, uključujući sjednicu koja se odnosi na proračun. Dodatne plenarne sjednice održavaju se u Bruxellesu.” Podnositelj predstavke poziva se na brojne inicijative zastupnika čiji je cilj bila uspostava jedinstvenog sjedišta u Bruxellesu. Ističe da je situacija u kojoj se nalazi Europski parlament specifična jer ne smije sam odlučiti o svojem sjedištu. Kao rješenje predlaže da se vijećnica za plenarne sjednice u Bruxellesu preimenuje i nazove „STRASBOURG“ kako bi se Europski parlament, sastajući se u Bruxellesu, i dalje sastajao u „Strasbourgu“, što bi bilo u skladu s pravnim tekstom. Podnositelj stoga predlaže da se vijećnica u Bruxellesu preimenuje te ističe financijsku i ekološku korist koja bi tako nastala.

Thank you for your support, European Parliament

openPetition international