Gesundheit

W sprawie zatrucia preparatem kontrastowym Dotarem podanym w trakcie badania lekarskiego w Grecji

Παναγιώτης Καραπαναγιώτης
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched 24/09/2019
  5. decision

Składający petycję twierdzi, że preparat kontrastowy Dotarem (produkt do diagnostyki kontrastowej na bazie gadolinu), który jest dostępny na rynku Unii Europejskiej i jest stosowany podczas badań lekarskich z wykorzystaniem obrazowania metodą rezonansu magnetycznego (MRI), wywołał u niego poważne zatrucie. W szczególności twierdzi on, że lek nie został wydalony z nerek w ciągu jednego tygodnia, jak wskazano w informacjach o leku, oraz że 3,5 miesiąca po podaniu leku stwierdzono, że stężenie gadolinu wydalanego przez niego w moczu jest trzykrotnie większe niż maksymalny dopuszczalny poziom. Twierdzi on również, że w wyniku tego wystąpiło w jego organizmie włóknienie układowe, prowadząc do widocznych uszkodzeń skóry, oczu, twarzy i poważnego fizycznego wyczerpania. Składający petycję wzywa do podjęcia wszelkich niezbędnych środków w celu ochrony zdrowia publicznego obywateli UE oraz domaga się odszkodowania od producenta preparatu kontrastowego Dotarem, jak również przyjęcia go w specjalistycznej przychodni na terytorium UE w celu usunięcia gadolinu z jego organizmu.

Thank you for your support, Παναγιώτης Καραπαναγιώτης
pro