Tiere

W sprawie zaprzestania zabijania bezpańskich psów

E. P.
  1. Launched 23/04/2020

Składająca petycję uważa okrutne traktowanie bezpańskich zwierząt, w szczególności psów, za problem strukturalny w UE. Zwierzęta te żyją zwykle w straszliwych warunkach: nie mogą znaleźć pożywienia, roznoszą choroby i padają ofiarą ludzkiej przemocy. W wielu państwach członkowskich zakłada się stacje uśmiercania, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bezpańskich psów. Jednak zdaniem składającej petycję przekształciły się one w lukratywny biznes. Składająca petycję wzywa do wprowadzenia zakazu legalnego zabijania psów w Europie. Jej zdaniem, zamiast tworzyć stacje uśmiercania, należy przeprowadzić kompleksową kampanię informacyjną i udzielić wsparcia finansowego na rzecz powszechnej kastracji bezpańskich zwierząt.

Thank you for your support, E. P.