Tiere

W sprawie rzekomego naruszenia obszarów Natury 2000 oraz zagrożenia dla siedlisk rzadkich gatunków orła przedniego w masywie Małej Baraniej

H. M.
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 4 Wochen

Składający petycję zwraca uwagę na rzekome naruszenia podczas wytyczania drogi ekspresowej w Masywie Małej Baraniej. Twierdzi, że decyzje środowiskowe wymagane przy tej inwestycji nie wzięły pod uwagę aspektów środowiskowych tj. zagrożenia dla siedlisk gatunków zagrożonych. Skierowana skarga do Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska nie przyniosła pożądanych efektów, gdyż ten organ nie przeprowadził kontroli na miejscu, a w swojej decyzji ograniczył się do stwierdzenia, że brak jest przesłanek dotyczących naruszenia siedlisk ważnych gatunków ptaków. Nie dokonano też żadnych konsultacji z instytucjami bądź organizacjami przyrodniczymi. Składający petycję powołuje się na art. 11 i 13 TFUE odnoszące się do ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt, które powinny być brane pod uwagę przy realizacji polityki UE i wykonywaniu polityki transportu przez państwa członkowskie.

Thank you for your support, H. M.

openPetition international