Tiere

W sprawie przewozu żywych zwierząt w UE i do państw trzecich

E. P.
  1. Launched 08/11/2019
  5. decision

Składający petycję przytacza różne doniesienia z niemieckich mediów informujące o straszliwych warunkach, w jakich odbywa się przewóz zwierząt z państw członkowskich UE do państw trzecich, a następnie ich ubój. Twierdzi on, że taki transport zwierząt jest sprzeczny z podstawowymi zasadami etycznymi UE. Składający petycję zwraca się o natychmiastowy zakaz przewozu żywych zwierząt do państw trzecich oraz o przeprowadzanie bardziej rygorystycznych kontroli na granicach w Unii. Podkreśla on potrzebę przestrzegania odpowiedniego czasu podróży i odpoczynku zwierząt oraz zwraca uwagę, że również zwierzęta przeznaczone do pracy należy traktować z dbałością i szacunkiem zgodne z potrzebami ich gatunków.

Thank you for your support, E. P.