Versorgung

W sprawie niemożności dokonywania przez cudzoziemców opłat za korzystanie z portugalskich autostrad przez internet

Fabio Cavallazzi
  1. Launched October 2019

Składający petycję skarży się, że cudzoziemcy nie mogą dokonywać opłat za korzystanie z portugalskich autostrad przez internet. Twierdzi on, że system poboru opłat na portugalskich autostradach (bez kabin inkasentów) wymaga wcześniejszego dokonania płatności poprzez instalację urządzenia elektronicznego lub za pośrednictwem kamery wideo rejestrującej numer rejestracyjny pojazdu. W tym drugim przypadku kierowcy mogą zapłacić osobiście w urzędzie pocztowym lub w internecie na stronie internetowej portugalskiej poczty. Składający petycję twierdzi jednak, że system ten dyskryminuje cudzoziemców, ponieważ strona internetowa portugalskiej poczty umożliwia płatności online jedynie obywatelom portugalskim będącym rezydentami, którzy posiadają portugalski numer identyfikacji podatkowej.

Thank you for your support, Fabio Cavallazzi