Verwaltung

W sprawie naruszeń ogólnego rozporządzenia o ochronie danych w związku z zastosowaniem wykrywaczy kłamstw

E. P.
Collection finished
  1. Launched February 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Składający petycję wzywa do uznania zastosowania wykrywaczy kłamstw za nielegalne. Na poparcie petycji twierdzi, że zgodnie z orzecznictwem Federalnego Trybunału Konstytucyjnego (Bundesverfassungsgericht) dotyczącym wykrywaczy kłamstw zastosowanie takiego oprogramowania analizy osobowości nie jest zgodne z prawem. Również zgoda osoby, której dane dotyczą, nie może być uzasadnieniem takiego zastosowania. Po pierwsze, jednostki nie są świadome szerokiego zakresu analizy i konsekwencji tego rodzaju testów. Po drugie, brak absolutnego zakazu wywiera pośrednio presję na udzielenie zgody, na przykład w sytuacji ubiegania się o pracę lub ochronę ubezpieczeniową. W rzeczywistości oznacza to, że ludzie nie mają wolnego wyboru. Ze względu na brak zakazu nie można również egzekwować konstytucyjnie zagwarantowanej ochrony prawa do prywatności informacji.

Thank you for your support, E. P.

openPetition international