Handelspolitik

W sprawie dyskryminacji ze względu na przynależność państwową w związku z ulgami podatkowymi z tytułu nabycia pierwszego domu we Włoszech

Luis Omana Garcia
  1. Launched 14/01/2020

Składający petycję, obywatel hiszpański mieszkający w Belgii, skarży się, że nie jest w stanie skorzystać z włoskich przepisów prawnych dotyczących obniżenia opłaty skarbowej dla włoskich ekspatriantów zamierzających nabyć „pierwszy dom” we Włoszech. Twierdzi, że jest to wyraźny przypadek dyskryminacji, jeżeli weźmie się pod uwagę, że on i jego partnerka, z którą dzieli już dom rodzinny w Belgii, starają się obecnie kupić dom we Włoszech. Jego partnerce przysługuje preferencyjna stawka opłaty skarbowej, podczas gdy jemu nie i jest on zobowiązany do zapłaty pełnej kwoty.

Thank you for your support, Luis Omana Garcia