Handelspolitik

Ve věci rozlišování mezi spotřebiteli a podnikateli ve směrnici 2005/29/ES a směrnici 2011/83/EU

Christian Bewart
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 4 Wochen

Předkladatel petice žádá Parlament, aby změnil směrnici 2005/29/ES o nekalých obchodních praktikách a směrnici 2011/83/EU o právech spotřebitelů, tak aby lépe rozlišovaly mezi pojmy „spotřebitel“, „obchodník“ a „podnikatel“ při online obchodování s věcmi z druhé ruky, které prodávají soukromé domácnosti. Jelikož podle předkladatele došlo v posledních letech ke značnému nárůstu online prodeje věcí ze soukromých domácností, měla by být v právu EU lépe vyjasněna definice spotřebitelů a podnikatelů. Tvrdí, že soukromí prodejci se stávají terčem právních varování a dokonce je obchodníci žalují u soudu za to, že prodávají online velké množství věcí a nesplňují požadavky obou uvedených směrnic. Předkladatel proto žádá Parlament, aby: a) vyjasnil, že ve směrnicích 2005/29/ES a 2011/83/EU nejsou fyzické osoby, které prodávají předměty ze soukromých domácností, považovány ani za „obchodníky“, ani za „podnikatele“, b) doplnil směrnici 2005/29/ES tak, aby v případě sporu, kdy je dotčená osoba „spotřebitelem“, „obchodníkem“ či „podnikatelem“, byl tento spor soudně příslušný v místě sídla žalovaného; c) doplnil směrnici 2005/29/ES tak, aby smluvní pokuty vzniklé v souvislosti s prohlášením o nedodržení byly kryty státní pokladnou.

Thank you for your support, Christian Bewart

openPetition international