Handelspolitik

Christian Bewart
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 3 Wochen

Vlagatelj peticije poziva Parlament, naj spremeni Direktivo 2005/29/ES o nepoštenih poslovnih praksah in Direktivo 2011/83/EU o pravicah potrošnikov, da bo mogoče v primeru spletne trgovine z rabljenim blagom, ki ga prodajajo zasebna gospodinjstva, bolje razlikovati med pojmi „potrošnik“, „trgovec“ in „podjetnik“. Meni, da bilo treba v pravu EU jasneje opredeliti pojma potrošnik in podjetnik, saj se je v zadnjih nekaj letih spletna prodaja blaga iz zasebnih gospodinjstev možno povečala. Trdi, da so zasebni prodajalci žrtve pravnih opozoril in da jih trgovci celo tožijo, ker prodajajo blago prek speta in ne izpolnjujejo zahtev iz omenjenih direktiv. Zato poziva Parlament, naj: a) v direktivah 2005/29/ES in 2011/83/EU pojasni, da fizične osebe, ki prodajajo blago iz zasebnega gospodinjstva niso trgovci in podjetniki; b) dopolni Direktivo 2005/29/ES tako, da bo v primeru spora, ki se nanaša na potrošnika, trgovca ali podjetnika, kraj sodne pristojnosti tam, kjer ima sedež tožena stranka; c) dopolni Direktivo 2005/29/ES tako, da se bodo pogodbene kazni, ki se izrečejo v zvezi z izjavo o neskladnosti, krile iz državne blagajne.

Thank you for your support, Christian Bewart

openPetition international