Handelspolitik

O razlici između potrošača i poduzetnika u Direktivi 2005/29/EZ i Direktivi 2011/83/EU

Christian Bewart
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 3 Wochen

Podnositelj predstavke poziva Parlament da izmijeni Direktivu 2005/29/EZ o nepoštenoj poslovnoj praksi i Direktivu 2011/83/EU o pravima potrošača radi boljeg razlikovanja pojmova: „potrošač”, „ trgovac” i „poduzetnik” u slučaju internetske prodaje korištenih proizvoda koji se prodaju iz privatnih kućanstava. Podnositelj predstavke tvrdi da bi se, s obzirom na to da je proteklih godina došlo do velikog porasta internetske prodaje predmeta iz privatnih kućanstava, u pravu EU-a trebala bolje objasniti definicija potrošača i poduzetnika. Navodi da privatni prodavači podliježu zakonskim upozorenjima te ih trgovci čak tuže pred sudom zbog prodaje brojnih predmeta online i neudovoljavanja zahtjevima obiju direktiva. Stoga poziva Parlament da: a) u direktivama 2005/29/EZ i 2011/83/EU razjasni da privatne osobe koje prodaju predmete iz privatnih kućanstava nisu „trgovci” ni „poduzetnici”; b) dopuni Direktivu 2005/29/EZ na način da u slučaju sporova u kojima je predmetna osoba „potrošač”, „trgovac” ili „poduzetnik”, nadležni sud bude u mjestu sjedišta tuženika; c) dopuni Direktivu 2005/29/EZ na način da ugovorne kazne koje se izreknu u kontekstu utvrđivanja neusklađenosti budu obuhvaćene državnom riznicom.

Thank you for your support, Christian Bewart

openPetition international