Handelspolitik

2005/29/EK irányelvben és a 2011/83/EU irányelvben a fogyasztók és a vállalkozók közötti különbségtételről

Christian Bewart
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 3 Wochen

A petíció benyújtója arra kéri a Parlamentet, hogy módosítsa a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló 2005/29/EK irányelvet és a fogyasztók jogairól szóló 2011/83/EU irányelvet annak érdekében, hogy jobban meg lehessen különböztetni a „fogyasztó”, „kereskedő” és „vállalkozó” fogalmakat a magánháztartásokból értékesített használt cikkek online kereskedelme során. A petíció benyújtója azt állítja, hogy mivel az elmúlt években jelentősen megnőtt a magánháztartásokból származó árucikkek online értékesítése, a fogyasztók és vállalkozók fogalmát egyértelműbben meg kellene határozni az uniós jogban. Azt állítja, hogy a magáneladók jogi figyelmeztetések áldozataivá válnak, sőt, a kereskedők bíróság előtt perlik őket azért, mert számos árucikket online értékesítenek anélkül, hogy megfelelnének a két irányelv követelményeinek. Ezért arra kéri a Parlamentet, hogy: a) tegye egyértelművé a 2005/29/EK és a 2011/83/EU irányelvben, hogy a magánháztartásból árucikkeket értékesítő magánszemélyek nem minősülnek sem „kereskedőnek”, sem „vállalkozónak”; b) egészítse ki a 2005/29/EK irányelvet oly módon, hogy olyan jogviták esetén, amikor az érintett személy „fogyasztó”, „kereskedő” vagy „vállalkozó”, az illetékesség az alperes székhelyéhez igazodjon; c) egészítse ki a 2005/29/EK irányelvet oly módon, hogy a meg nem felelésről szóló nyilatkozattal összefüggésben alkalmazott szerződéses szankciókat az államkincstár fedezze.

Thank you for your support, Christian Bewart

openPetition international