Handelspolitik

Privind distincția dintre consumatori și antreprenori în Directiva 2005/29/CE și în Directiva 2011/83/UE

Christian Bewart
  1. Launched August 2020
  2. Time remaining > 4 Wochen

Petiționarul solicită Parlamentului să modifice Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale și Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor pentru a distinge mai bine între termenii: „consumator”, „comerciant” și „antreprenor” în cazul comerțului online cu bunuri la mâna a doua vândute din gospodării private. Petiționarul susține că, întrucât în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a vânzării online de articole din gospodăriile private, definiția consumatorilor și a antreprenorilor ar trebui să fie mai bine clarificată în legislația UE. El susține că vânzătorii privați primesc avertismente legale și sunt chiar acționați în justiție de către comercianți pentru că vând multe articole online și nu îndeplinesc cerințele impuse de cele două directive. Prin urmare, acesta solicită Parlamentului: a) clarificarea dispozițiilor Directivelor 2005/29/CE și 2011/83/UE, potrivit cărora persoanele fizice care vând bunuri din gospodăria privată nu sunt „comercianți” sau „antreprenori”; (b) completarea Directivei 2005/29/CE astfel încât, în cazul litigiilor în care persoana în cauză este „consumator”, „comerciant” sau „antreprenor”, locul unde se află jurisdicția este determinat de sediul pârâtului; (c) completarea Directivei 2005/29/CE în așa fel încât sancțiunile contractuale care sunt impuse în contextul unei declarații de neconformitate să fie acoperite de finanțele publice.

Thank you for your support, Christian Bewart

openPetition international