Wielu obywateli w Polsce demonstruje w obronie demokracji, w szczególności w obronie wolnych mediów i Trybunału Konstytucyjnego. Sprawa ta jest ważna dla całej Europy. Z tego powodu deklarujemy naszą solidarność.

Reason

Drodzy Przyjaciele w Polsce, to, że Wy, jak i dziesiątki tysięcy Waszych Rodaków wychodzi na ulice i aktywnie uczestniczy w walce o przyszłość polskiej demokracji, wzbudza w nas ogromny podziw. Z podstawowych praw obywatelskich, wolnych mediów i niezawisłych sądów nie można rezygnować. Każda władza pozbawiona granic i kontroli niszczy demokrację. Również w wielu innych państwach Europy postawy niebezpieczne dla przyszłości demokracji spotykają się z coraz większą aprobatą. Nie są one ukierunkowane na kompromis, ale na konfrontację. W niedopuszczalny sposób upraszczają one złożone problemy. Czynią zarazem z politycznych przeciwników największych wrogów. Wszędzie tam, gdzie takie zjawisko się pojawia, zagrożona zagrożone są wolności obywatelskie jak i pokojowy rozwój oraz współistnienie. Dlatego też razem musimy stawić czoła takim postawom i stanąć w obronie fundamentów demokracji.

Thank you for your support, Magdalana Stawiana (Citizens of Europe e.V. from Berlin
Question to the initiator
pro