Verkehr

относно предстоящото решение за пътно таксуване във Фламандския регион

Bert Van Nispen
  1. Launched October 2019

Решението на фламандското правителство за налагане на система за пътно таксуване за ползвателите на цялата фламандска пътна мрежа не е било прието добре в Нидерландия. Вносителят на петицията припомня, че в рамките на ЕС е установено свободно движение на хора, стоки и услуги. Когато гражданите трябва да плащат за това движение, принципът на свободно движение е застрашен и следователно Белгия – чийто регион е Фландрия – би нарушила принципа на свободно движение. Жителите на регион Фландрия получават частично обезщетение за пътната такса, тъй като се очаква да бъдат отменени предишният пътен данък и таксата за регистрация на превозно средство. В този смисъл пътното таксуване е насочена единствено към чуждестранните жители, и по-специално към жителите на Франция и Нидерландия. Жителите на няколко региона в Нидерландия се нуждаят от преминаване през Белгия, дори за ежедневни нужди.Разликата между пътната такса за изминат участък във Франция и предвидената в Белгия такса, е, че първата се прилага само на определени магистрали, така че други пътища остават достъпни безплатно. Предвидената в Белгия пътна такса, обаче, засяга цялата пътна мрежа.

Thank you for your support, Bert Van Nispen