Verkehr

O skorašnjoj odluci o naplati cestarine u Flamanskoj regiji

Bert Van Nispen
  1. Launched October 2019

U Nizozemskoj je loše primljena odluka flamanske vlade o uvođenju sustava naplate cestarina za korisnike cjelokupne flamanske cestovne mreže. Podnositelj predstavke podsjeća da je unutar EU-a slobodno kretanje osoba, robe i usluga pravilo. Ako građani moraju za to plaćati, u pitanje se dovodi načelo slobode kretanja, a s obzirom na to da je Flandrija belgijska regija, Belgija bi tako prekršila načelo slobode kretanja. Osobe s boravištem u Flamanskoj regiji dobivaju određenu kompenzaciju za cestarinu jer će se ukinuti nekadašnji porez u vezi s prometom i porez na registraciju vozila. U tom je smislu cestarina usmjerena isključivo na osobe s boravištem u inozemstvu, a posebno na stanovnike Francuske i Nizozemske. Stanovnici nekoliko nizozemskih regija moraju čak svaki dan prolaziti preko Belgije.Razlika između naplate cestarina u Francuskoj i naplate predviđene u Belgiji je u tome da se cestarine u Francuskoj plaćaju samo za određene autoceste tako da se ostale ceste i dalje koriste besplatno. Međutim, predviđeni porez u Belgiji odnosio bi se na cjelokupnu cestovnu mrežu.

Thank you for your support, Bert Van Nispen