Verkehr

O blížiacom sa rozhodnutí o cestnom mýte v regióne Flámsko

Bert Van Nispen
  1. Launched October 2019

V Holandsku bolo rozhodnutie flámskej vlády o zavedení mýtneho systému pre používateľov celej flámskej cestnej siete prijaté negatívne. Predkladateľ petície pripomína, že v rámci EÚ platí voľný pohyb osôb, tovaru a služieb. Ak by občania mali platiť za tento pohyb, ohrozená by bola zásada voľného pohybu a Belgicko, ktorého súčasťou je región Flámsko, by preto porušovalo zásadu voľného pohybu. Obyvatelia regiónu Flámsko dostávajú určitú kompenzáciu za mýto, keďže bývalá cestná daň a daň za registráciu vozidla sa majú zrušiť. V tomto zmysle je mýto zamerané výlučne na osoby, ktoré majú bydlisko v zahraničí, a najmä na rezidentov Francúzska a Holandska. Niekoľko regiónov v Holandsku si vyžaduje prechádzanie cez Belgicko, dokonca aj v každodennom živote.Rozdiel medzi mýtom vo Francúzsku a mýtom plánovaným v Belgicku je v tom, že mýto vo Francúzsku sa týka len niektorých diaľnic, takže ostatné cesty sú prístupné bezplatne. V Belgicku sa však mýto plánuje pre celú cestnú sieť.

Thank you for your support, Bert Van Nispen