Verkehr

W sprawie zbliżającej się decyzji w sprawie opłat drogowych w regionie Flandrii

Bert Van Nispen
  1. Launched October 2019

Decyzja rządu flamandzkiego o wprowadzeniu systemu opłat za przejazd dla użytkowników całej flamandzkiej sieci drogowej została źle przyjęta w Holandii. Składający petycję przypomina, że w UE regułą jest swobodny przepływ osób, towarów i usług. Kiedy obywatele muszą płacić za ten przepływ, zasada swobodnego przepływu jest zagrożona, a Belgia – której Flandria jest regionem – naruszyłaby tym samym zasadę swobodnego przepływu. Mieszkańcy regionu Flandrii otrzymają pewną rekompensatę związaną z tą opłatą drogową, ponieważ wycofane zostaną stosowane wcześniej podatek drogowy i podatek rejestracyjny od pojazdu. W tym sensie opłata za przejazd jest skierowana wyłącznie do osób zamieszkałych za granicą, a w szczególności do osób zamieszkałych we Francji i Holandii. Kilka regionów Holandii wymaga przejazdu przez Belgię, nawet w celu załatwienia codziennych spraw.Różnica między opłatą za przejazd we Francji a opłatą zaplanowaną w Belgii polega na tym, że pierwsza z nich dotyczy tylko niektórych autostrad, a zatem inne drogi pozostają dostępne bezpłatnie. Planowany podatek w Belgii dotyczy jednak całej sieci dróg.

Thank you for your support, Bert Van Nispen