Verkehr

Bert Van Nispen
  1. Launched October 2019

Rozhodnutí vlámské vlády o uvalení mýtného na uživatele veškeré silniční sítě ve Vlámsku bylo špatně přijato v Nizozemsku. Předkladatel petice připomíná, že v EU je pravidlem volný pohyb osob, zboží a služeb. Pokud musí občané za tento pohyb platit, je zásada volného pohybu ohrožena, a Belgie (jejímž je Vlámsko regionem) by proto tuto zásadu porušila. Obyvatelé Vlámského regionu obdrží za mýtné určitou kompenzaci, neboť bude zrušena dřívější dopravní daň a daň za registraci vozidla. V tomto smyslu je výběr mýtného výlučně zaměřen na osoby s bydlištěm v zahraničí, zejména ve Francii a Nizozemsku. Pro několik regionů v Nizozemsku jsou průjezdy Belgií nevyhnutelné, často i na každodenní bázi.Rozdíl mezi mýtným ve Francii a mýtným plánovaným v Belgii spočívá v tom, že v prvním případě je mýtné vybíráno jen na některých dálnicích, takže použití jiných silnic zůstává bezplatné. Daň plánovaná v Belgii se má však vztahovat na celou silniční síť.

Thank you for your support, Bert Van Nispen