Außenpolitik

от името на 340 организации, относно споразумението за свободна търговия ЕС – Меркосур и по-специално случая с Бразилия

E. P.
  1. Launched 15/01/2020

Петицията призовава за незабавно спиране на преговорите по споразумението за свободна търговия ЕС – Меркосур. Вносителите на петицията се обръщат към ЕС да използва своето влияние, за да се предотврати влошаване на ситуацията с правата на човека и околната среда в Бразилия, тъй като зачитането и насърчаването на правата и достойнството на човека са всеобхватна цел на Съюза. Вносителите на петицията твърдят, че администрацията на Бразилия продължава да заплашва основното демократично функциониране на гражданското общество, като Министерство на земеделието е отговорно за обозначаването на земите на автохтонното население, което проправя път за повече добитък и аргобизнес със соя и така ускорява обезлесяването. Петицията допълнително сигнализира за увеличаването на териториите на автохтонното население, които са подложени на атака от нашественици, и че активистите са на прицел, като се твърди, че са „терористи“. В отричане на глобалното затопляне, отделите, отговорни за изменението на климата, са премахнати, като шансовете за прилагане на Парижкото споразумение са изложени на сериозен риск. В този контекст вносителите на петицията също искат ЕС да гарантира, че бразилски продукти не се продават, в случай че тези продукти са довели до по-голямо обезлесяване, заграбване на земя от автохтонното население или нарушаване на човешките права. Вносителите на петицията искат също подкрепа за бразилското гражданско общество и за наблюдение на нарушенията на правата на човека, по-специално спрямо автохтонното население и природозащитниците.

Thank you for your support, E. P.