Außenpolitik

O Sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Mercosura, a posebno o slučaju Brazila

E. P.
  1. Launched 15/01/2020

Podnositelj predstavke poziva na trenutačnu obustavu pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Mercosura. Podnositelji predstavke traže od EU-a da iskoristi svoj utjecaj kako bi se spriječilo pogoršanje stanja ljudskih prava i stanje okoliša u Brazilu, s obzirom na to da je poštovanje i promicanje ljudskih prava opći cilj Unije. Podnositelji predstavke tvrde da vlada Brazila i dalje ugrožava osnovno demokratsko funkcioniranje civilnog društva dodjeljivanjem odgovornosti za razgraničenje zemljišta autohtonog stanovništva Ministarstvu poljoprivrede, čime se priprema teren za povećanje opsega stočarstva i uzgoja soje i dovodi do ubrzanja krčenja šuma. U predstavci se također skreće pozornost na to da su autohtona područja sve češće pod napadom uljeza te da se aktiviste napada i navodno označava „teroristima”. Kao posljedica negiranja globalnog zatopljenja, ukinute su službe nadležne za klimatske promjene, čime se ozbiljno ugrožava provedba Pariškog sporazuma. U tom kontekstu podnositelji predstavke također traže od EU-a da spriječi prodaju brazilskih proizvoda ako je njihova proizvodnja dovela do većeg kršenja šuma, otimanja zemljišta autohtonom stanovništvu i kršenja ljudskih prava. Podnositelji predstavke također pozivaju na podupiranje brazilskog civilnog društva i praćenje kršenja ljudskih prava, posebice kada su kršenja počinjena protiv autohtonog stanovništva i boraca za zaštitu okoliša.

Thank you for your support, E. P.