Außenpolitik

EU–Mercosur közötti szabadkereskedelmi megállapodásról, különösen Brazília esetében

E. P.
  1. Launched 15/01/2020

A petíció az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások azonnali szüneteltetésére szólít fel. A petíció benyújtói arra kérik az EU-t, hogy használja fel befolyását a brazil emberi jogi és környezetvédelmi helyzet további romlásának megakadályozására, végtére is az emberi jogok tiszteletben tartása és előmozdítása az Unió átfogó célkitűzései közé tartozik. A petíció benyújtói azt állítják, hogy a brazil kormány továbbra is veszélyezteti a civil társadalom alapvető demokratikus működését, hiszen a Földművelésügyi Minisztériumot az őslakosok földjeinek elhatárolásával bízták meg, megnyitva ezzel az utat szarvasmarha-tenyésztés és a szójatermesztés előtt, továbbá felgyorsítva ezzel az erdőirtást. A petíció továbbá felhívja a figyelmet az inváziós támadásoknak kitett őslakos területek számának növekedésére, és az aktivisták elleni támadásokra is, akiket állítólag „terroristának” minősítenek. A brazil kormány tagadja a globális felmelegedés létezését, ezért felszámolta az éghajlatváltozásért felelős szervezeti egységeket, e miatt komoly veszélybe került a Párizsi Megállapodás sikeres végrehajtása. Ezzel összefüggésben a petíció benyújtói annak garantálására is felkérik az EU-t, hogy ne értékesítsen brazil termékeket, amennyiben ezen termékek előállítása további erdőirtáshoz, az őshonos földterületek nagyarányú eltulajdonításához vagy az emberi jogok megsértéséhez vezetett. A petíció benyújtói a brazil civil társadalom támogatását és az emberi jogok megsértésének nyomon követését is kérik, különösen ha a jogsértési esetek őslakos népekkel és/vagy környezetvédőkkel szemben valósulnak meg.

Thank you for your support, E. P.