Health

By P.S. (Italian) on air passengers’ rights to reimbursement or to compensation ex EU Regulation 261/2004 for flight cancellation in COVID-19 times

Petitioner
1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Oστις 18 Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ανακοίνωση C (2020) 1830 final με τίτλο «Ερμηνευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τους κανονισμούς της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης κατάστασης με την COVID-19», συμπεριλαμβανομένης της παρούσας δήλωσης: Η Επιτροπή θεωρεί ότι, όταν οι δημόσιες αρχές λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία της COVID19, τα μέτρα αυτά, λόγω της φύσης και της προέλευσής τους, δεν είναι εγγενή στην κανονική άσκηση της δραστηριότητας και τίθενται εκτός του πραγματικού τους ελέγχου.Σύμφωνα με τον αναφέροντα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας λόγω της COVID19, ως περίπτωση ανωτέρας βίας εκτός του άμεσου ελέγχου της αεροπορικής εταιρείας, θα μπορούσε να θεωρηθεί έκτακτη περίσταση μόνο εντός του μέγιστου αριθμού των 5 ή 6 εβδομάδων μετά την ανακοίνωση της πανδημίας από τον ΠΟΥ (στις 11 Μαρτίου 2020)· Δεν μπορεί ωστόσο να αποτελεί αμυντικό επιχείρημα για περισσότερο από ένα μήνα μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Ως εκ τούτου, σε αυτή την περίοδο της παρατεταμένης ανασφάλειας δικαίου σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, πολλές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους κρύβονται πίσω από τις έκτακτες περιστάσεις, παρόλο που έχουν ακυρώσει τις πτήσεις (μερικές φορές, ακόμη και την τελευταία στιγμή) για την αναβολή, και όντως για την άρνηση αποζημίωσης των επιβατών με τα έντυπα και τους τρόπους που προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 261/04. Και όλα αυτά παρά τις σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών όσον αφορά τα εισιτήριά τους, που επικαιροποιήθηκαν στις 14 Απριλίου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας (ENAC) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών στην Ιταλία. Εν προκειμένω, ο αναφέρων επισημαίνει την κατάχρηση αθέμιτων περιοριστικών ή παραπλανητικών ρητρών, όπως η αίτηση για απόδειξη πληρωμής, η πρόταση ενός κουπονιού ή η αλλαγή της πτήσης, παρά την έλλειψη προβλεψιμότητας όσον αφορά την υπολειπόμενη διάρκεια της περιόδου περιορισμού. Επιμένει επίσης στην έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων επιστροφής χρημάτων μέσω προσιτών ηλεκτρονικών εντύπων ή δωρεάν διεθνών τηλεφωνικών αριθμών. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους οι οποίες αθετούν τις υποχρεώσεις τους συνεχίζουν να τους στέλνουν προσφορές για νέες πτήσεις σε τιμές ευκαιρίας, δεδομένου ότι εξακολουθούν να επιδιώκουν τους δικούς τους στόχους εμπορίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου περιορισμού της COVID19. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο αναφέρων ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε νέα ανακοίνωση για την αναθεώρηση των προηγούμενων κατευθυντήριων γραμμών (18 Μαρτίου) σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ, προκειμένου να υποχρεωθούν οι αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν αποτελεσματική αποζημίωση των εισιτηρίων και να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες των επιβατών και όχι τα συμφέροντα των εμπορικών αεροπορικών εταιρειών.

Link to the petition

Image with QR code