Health

Petition No 0422/2020 by P.S. (Italian) on air passengers’ rights to reimbursement or to compensation ex EU Regulation 261/2004 for flight cancellation in COVID-19 times

Petitioner
1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

O Eiropas Komisija 2020. gada 18. martā nāca klajā ar paziņojumu C(2020) 1830 final, "Skaidrojošas vadlīnijas par ES pasažieru tiesību regulējumu saistībā ar Covid-19 izraisīto mainīgo situāciju", kurā ir ietverts šāds apgalvojums: "Komisija uzskata, ka tad, ja publiskās iestādes veic pasākumus, kuru mērķis ir ierobežot Covid-19 pandēmiju, šādi pasākumi pēc to būtības un izcelsmes nav raksturīgi parastai pārvadātāju darbībai un ir ārpus to faktiskās kontroles".Saskaņā ar lūgumraksta iesniedzēja sniegto informāciju Covid-19 izraisīto ārkārtas situāciju sabiedrības veselības jomā kā nepārvaramas varas gadījumu, kas ir ārpus aviokompāniju tiešas kontroles, varētu uzskatīt par izņēmuma gadījumu tikai 5–6 nedēļas pēc PVO paziņojuma par pandēmiju, kas tika sniegts 2020. gada 11. martā, taču to nevar izmantot kā attaisnojošu argumentu vairāk nekā mēnesi pēc šī paziņojuma. Šajā ieilgušajā situācijā, kurā valda juridiska nenoteiktība attiecībā uz aviopasažieru tiesībām, daudzas zemo cenu aviokompānijas, neraugoties uz to, ka ir atcēlušas lidojumus (nereti pat pēdējā brīdī), izmanto šos ārkārtas apstākļus, lai novilcinātu izmaksu atlīdzināšanu un pat atteiktos atlīdzināt pasažieriem izmaksas Regulā (EK) Nr. 261/2004 paredzētajās formās un veidos un neraugoties uz skaidrajiem norādījumiem par aviopasažieru tiesībām attiecībā uz biļetēm, kurus Itālijas Civilās aviācijas iestāde (ENAC) un Eiropas Patērētāju aizsardzības centrs Itālijā atjaunināja 14. aprīlī. Šajā saistībā lūgumraksta iesniedzējs norāda uz tādu negodīgu, ierobežojošu un maldinošu nosacījumu ļaunprātīgu izmantošanu kā prasība iesniegt maksājumu apliecinošus dokumentus un piedāvājums izvēlēties starp kuponiem un lidojuma maiņu, neņemot vērā to, ka pārvietošanās ierobežojumu ilgumu pašreiz nav iespējams prognozēt. Viņš arī uzstāj, ka trūkst pārredzamības attiecībā uz to, kā izmantot tiesības uz izmaksu atlīdzināšanu, izmantojot viegli pieejamas tiešsaistes veidlapas vai bezmaksas starptautiskos tālruņu numurus. Un visbeidzot, taču ne mazāk svarīgi ir tas, ka noteikumus neievērojošās zemo cenu aviokompānijas turpina viņam sūtīt jaunu lidojumu piedāvājumus par izdevīgām cenām, jo pat ar Covid-19 saistīto pārvietošanās ierobežojumu laikā joprojām cenšas sasniegt savus tirgvedības mērķus. Visu iepriekš minēto iemeslu dēļ lūgumraksta iesniedzējs aicina EK sagatavot jaunu paziņojumu, ar kuru tiktu pārskatītas iepriekšējās (18. marta) vadlīnijas attiecībā uz pasažieru tiesībām, lai aviokompānijām noteiktu par pienākumu faktiski atlīdzināt biļešu izmaksas un alternatīvas iespējas piedāvāt tikai tad, ja tās atbilst pasažieru reālajām vajadzībām, nevis aviokompāniju komerciālajām interesēm.

Link to the petition

Image with QR code