Health

By P.S. (Italian) on air passengers’ rights to reimbursement or to compensation ex EU Regulation 261/2004 for flight cancellation in COVID-19 times

Petitioner
1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

ODňa 18. marca 2020 vydala Európska komisia oznámenie C (2020) 1830 final s názvom „Výkladové usmernenia k predpisom EÚ o právach cestujúcich v kontexte vývoja situácie COVID-19“, ktoré obsahovalo toto vyhlásenie: Komisia sa domnieva, že ak verejné orgány prijmú opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy COVID-19, ide o opatrenia, z ktorých povahy a pôvodu vyplýva, že leteckí dopravcovia sa s nimi počas bežnej prevádzky nestretávajú a ktoré sú mimo ich kontroly.Podľa predkladateľa by sa núdzová situácia v oblasti zdravia spôsobená ochorením COVID-19 ako prípad vyššej moci mimo priamej kontroly leteckých spoločností mohla považovať za výnimočnú okolnosť maximálne do 5 alebo 6 týždňov po tom, ako WHO vyhlásila pandémiu (11. marca 2020); nemôže to však byť obhájiteľný argument viac ako mesiac po tomto oznámení. Pri tejto dlhodobej právnej neistote týkajúcej sa práv cestujúcich v leteckej doprave sa mnoho nízkonákladových leteckých spoločností skrýva za mimoriadne okolnosti, aj keď zrušili lety (niekedy aj na poslednú chvíľu), aby oddialili odškodnenie cestujúcich formou a spôsobom stanovenými v nariadení ES č. 261/2004, či dokonca ich odmietli odškodniť, a to aj napriek jasným usmerneniam o právach cestujúcich v leteckej doprave týkajúcich sa ich leteniek, aktualizovaných 14. apríla talianskym Úradom pre civilné letectvo (ENAC) a európskym spotrebiteľským centrom v Taliansku. V tejto súvislosti predkladateľ uvádza zneužitie nespravodlivo obmedzujúcich alebo klamlivých ustanovení, ako sú napríklad vyžadovanie dokladu o zaplatení, možnosť vystaviť poukaz alebo zmeniť let, bez ohľadu na súčasnú nepredvídateľnosť, čo sa týka zostávajúcej doby obmedzenia. Tiež trvá na nedostatočnej transparentnosti toho, ako využívať práva na vrátenie prostriedkov prostredníctvom prístupných online formulárov alebo bezplatných medzinárodných telefónnych čísel. V neposlednom rade mu tie isté nízkonákladové letecké spoločnosti naďalej zasielajú ponuky na nové lety za výhodné ceny, pretože stále sledujú svoje vlastné marketingové ciele, a to aj počas obdobia karantény v dôsledku pandémie COVID-19. Z týchto dôvodov predkladateľ žiada Komisiu o nové oznámenie, ktorým sa revidujú predchádzajúce usmernenia (18. marca) o právach cestujúcich EÚ s cieľom zaviazať letecké spoločnosti, aby poskytovali účinné náhrady cestovných lístkov a ponúkali len také alternatívy, ktoré zodpovedajú skutočným potrebám cestujúcich a nie komerčným záujmom leteckých spoločností.

Link to the petition

Image with QR code