Health

By P.S. (Italian) on air passengers’ rights to reimbursement or to compensation ex EU Regulation 261/2004 for flight cancellation in COVID-19 times

Petitioner
1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1 supporter 1 in European Union

Collection finished

1. Launched 2020
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

OEuropska komisija je 18. ožujka 2020. objavila Komunikaciju C (2020) 1830 final o interpretativnim smjernicama u pogledu propisa EU-a o pravima putnika u kontekstu situacije koja se razvija s bolešću COVID-19, uključujući sljedeću izjavu: Komisija smatra da, u slučajevima kada javna tijela poduzimaju mjere čija je svrha suzbijanje pandemije bolesti COVID-19, takve mjere zbog svoje naravi i uzroka nisu svojstvene redovnom obavljanju djelatnosti zračnih prijevoznika te su izvan njihove stvarne kontrole.Prema navodima podnositelja predstavke, izvanredna situacija u području zdravlja uzrokovana bolešću COVID-19, kao slučaj više sile koji je izvan izravne kontrole zračnih prijevoznika, mogla bi se smatrati izvanrednom okolnošću isključivo u roku od najviše pet ili šest tjedana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju (11. ožujka 2020.), ali se ne može smatrati održivim argumentom više od mjesec dana nakon toga. Mnogi niskotarifni zračni prijevoznici stoga se u okolnostima produljene pravne nesigurnosti u pogledu prava putnika u zračnom prometu skrivaju iza izvanrednih okolnosti iako su otkazali letove (katkad čak i u posljednji čas) kao razloga za odgađanje, pa čak i za odbijanje isplata nadoknada putnicima u oblicima i na načine utvrđene Uredbom (EU) 261/04, i to bez obzira na jasne smjernice o pravima putnika u zračnom prometu s obzirom na njihove karte, koje su 14. travnja ažurirali talijansko nadležno tijelo za civilno zrakoplovstvo ENAC te Europski potrošački centar u Italiji. Podnositelj u tom pogledu spominje zloupotrebu nepoštenih ograničavajućih ili obmanjujućih klauzula kao što su zahtijevanje dokaza o uplati i predlaganje vaučera ili promjene leta bez obzira što je trenutačno nemoguće predvidjeti koliko će ograničenja kretanja još potrajati. Također insistira da nedostaje transparentnosti s obzirom na načine kako ostvariti prava na naknadu putem pristupačnih internetskih obrazaca ili besplatnih međunarodnih telefonskih brojeva. Naposljetku, ali ne najmanje važno, niskotarifni zračni prijevoznici koji ne ispunjavaju svoje obveze nastavljaju mu slati ponude za nove letove po povoljnim cijenama jer još uvijek nastoje ostvariti vlastite marketinške ciljeve, čak i u doba ograničenja kretanja uvedenih zbog bolesti COVID-19. Zbog svih tih razloga, podnositelj od Europske komisije traži novu komunikaciju kojom će revidirati prijašnje smjernice (od 18. ožujka) o pravima putnika u EU-u kako bi obvezala zračne prijevoznike da osiguraju djelotvornu nadoknadu troškova karata te da alternative nude isključivo pod uvjetom da one ispunjavaju stvarne potrebe putnika, a ne komercijalne interese prijevoznika.

Link to the petition

Image with QR code