Zdravlju

By P.S. (Italian) on air passengers’ rights to reimbursement or to compensation ex EU Regulation 261/2004 for flight cancellation in COVID-19 times

Peticija je upućena na
1 podupiratelj 1 u Europska unija

Zbirka završena

1 podupiratelj 1 u Europska unija

Zbirka završena

1. Pokrenut 2020
  2. Zbirka završena
  3. Pripremite podnošenje
  4. Dijalog s primateljem
  5. Odluka

Ovo je online peticija Europskog parlamenta .

Prosljeđivanje
prikažite Hrvatska peticiju

Odne 18. března 2020 vydala Evropská komise sdělení C(2020) 1830 final, nazvané «Pokyny pro výklad nařízení EU o právech cestujících v souvislosti s vývojem situace nákazy Covid-19», včetně tohoto prohlášení: Komise se domnívá, že pokud orgány veřejné moci přijmou opatření pro potlačení pandemie nákazy Covid-19, tato opatření nejsou z důvodu své povahy či původu vlastní běžnému výkonu činnosti dopravců a vymykají se jejich účinné kontrole.Podle předkladatele lze posoudit situaci ohrožení veřejného zdraví v důsledku onemocnění COVID-19 jako případ vyšší moci mimo přímou kontrolu leteckých společností a považovat tak za výjimečnou okolnost pouze do max. 5 až 6 týdnů po oznámení pandemie WHO (11. března 2020); ale toto nemůže být obhajitelný argument déle než měsíc po tomto oznámení. V této dlouhodobé právní nejistotě ohledně práv cestujících v letecké dopravě se mnoho nízkonákladových leteckých společností schovává za mimořádnými okolnostmi, i když zrušily lety (někdy i na poslední chvíli) pro odložení a skutečně odmítly poskytnout náhradu cestujícím ve formách a způsoby stanovenými nařízením EU č. 261/04. A to i přes jasná pravidla upravujících práva cestujících v letecké dopravě, která se týkají jejich letenek, aktualizovaná dne 14. dubna italským úřadem pro civilní letectví (ENAC) a Evropským spotřebitelským střediskem v Itálii. V tomto ohledu předkladatel petice zmiňuje zneužívání nespravedlivých, omezujících nebo klamavých ustanovení, jako je nutnost doložit doklad o zaplacení, návrh změny poukazu nebo letu, a to bez ohledu na současnou nepředvídatelnost zbývající doby trvání karantény. Trvá také na tom, že je nedostatečně transparentně upraveno, jak využívat práva na úhradu prostřednictvím přístupných on-line formulářů nebo bezplatných mezinárodních telefonních čísel. V neposlední řadě mu konkrétní letecké společnosti, které neplní své závazky, nadále zasílají nabídky na nové lety za výhodné ceny, protože stále sledují své vlastní marketingové cíle, a to i během doby trvání karantény v důsledku onemocnění COVID-19. Ze všech uvedených důvodů předkladatel petice žádá EK o nové sdělení, kterým bude revidovat dřívější pokyny (z 18. března) o právech cestujících v EU, za tím účelem, aby byly letecké společnosti nuceny poskytovat účinnou úhradu letenek a nabízet pouze alternativy, které splňují skutečné potřeby cestujících a nikoli zájmy komerčních leteckých společností.

Link na peticiju

Slika s QR kodom

Listić za odvajanje s QR kodom

Preuzimanje (PDF)

Još nema argumenata za.

Još nema argumenata protiv.

Pomoć jačanju građanske participacije. Želimo da vaše zabrinutosti budu saslušane dok ne postanete neovisni.

Podržite