Finanzen

Z 10 000 podpisów, w sprawie zarzucanych nieuczciwych warunków umów o pożyczki w walucie obcej na Węgrzech

E. P.
6 Supporters 6 in European Union
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Składający petycję skarży się, że nie dokonano prawidłowej transpozycji do prawa węgierskiego dyrektywy 93/13/EWG w sprawie nieuczciwych warunków w umowach konsumenckich. Według składającego petycję bardzo wielu Węgrów zaciągnęło kredyty hipoteczne w walutach obcych, lecz nie było w stanie spłacać rat miesięcznych, ponieważ banki wystąpiły o spłatę pożyczki po kursie innym niż kurs zastosowany w chwili udzielenia pożyczki. Składający petycję twierdzi, że pozwoliło to bankom na nieprawidłowe rozwiązanie umów oraz skazało setki tysięcy obywateli węgierskich na bezdomność, przez co doznali oni poważnych cierpień psychicznych. W następstwie orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, a także orzeczenia węgierskiego Sądu Najwyższego, które to organy uznały takie warunki umowne za nieuczciwe, w 2014 r. zmieniono ustawodawstwo węgierskie. Składający petycję twierdzi jednak, że nie zapewniono odszkodowania dłużnikom, których umowy zostały już wcześniej bezprawnie rozwiązane i którym obecnie grożą masowe eksmisje.

Thank you for your support, E. P.