Finanzen

Skupaj z 10.000 podpisi, o domnevno nedovoljenih pogojih v pogodbah o posojilih v tujih valutah na Madžarskem ,

E. P.
Collection finished
  1. Launched September 2019
  2. Collection finished
  3. Prepare submission

Dies ist eine Online-Petition of the European Parliament.

forwarding

Vlagatelj peticije se pritožuje, da Direktiva 93/13/EGS o nedovoljenih pogojih v potrošniških pogodbah ni bila ustrezno prenesena v madžarsko zakonodajo. Po navedbah vlagatelja peticije so številni prebivalci Madžarske najeli hipotekarni kredit, vezan na tujo valuto, potem pa niso bili zmožni odplačevati mesečnih obrokov, saj so banke za poplačilo posojila uporabljale drugačne devizne tečaje kot ob najemu posojila. Vlagatelj peticije navaja, da je to bankam omogočalo nezakonite prekinitve pogodb ter da je zato na sto tisoče Madžarov ostalo brez domov in posledično prizadete osebe pahnilo v hude psihične težave. Na podlagi odločitve Sodišča Evropske unije in odločitve madžarskega vrhovnega sodišča, ki sta odločili, da takšni pogodbeni pogoji niso dovoljeni, je bila leta 2014 spremenjena madžarska zakonodaja. Vlagatelj peticije trdi, da to ni popravilo krivice, ki so je bili deležni dolžniki, katerih pogodbe so bile nezakonito prekinjene in ki jim zdaj grozijo masovne prisilne izselitve.

Thank you for your support, E. P.

openPetition international