Finanzen

însoțită de 10.000 de semnături, privind presupuse clauze abuzive în contractele de împrumut în valută din Ungaria

E. P.
6 Supporters 6 in European Union
0% from 1.000.000 for quorum
  1. Launched September 2019

Petiționarul se plânge că Directiva 93/13/CEE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii nu a fost transpusă corespunzător în legislația ungară. Potrivit petiționarului, un număr mare de cetățeni ungari au obținut credite ipotecare în valută, însă au constatat că nu pot restitui ratele lunare deoarece cursul de schimb practicat de bănci la momentul rambursării împrumutului era diferit față de cel folosit la momentul punerii la dispoziție a creditului ipotecar. Petiționarul afirmă că această situație le-a permis băncilor să rezilieze în mod abuziv contractele și că sute de mii de cetățeni ungari au rămas fără locuințe, lucru care a dus la apariția unor tulburări mintale grave. Legislația ungară a fost modificată în 2014 în urma deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene și Curții Supreme a Ungariei, care au declarat că acele clauze contractuale erau abuzive. Cu toate acestea, petiționarul susține că nu s-au acordat despăgubiri debitorilor ale căror contrate fuseseră deja reziliate în mod abuziv și care în prezent sunt amenințați cu evacuări în masă.

Thank you for your support, E. P.